Ürtidega kartulid ja maapirn

Laupäevaselt turult sai ostetud maapirne. Mul ei ole olnud au neid imelisi juurikaid veel kunagi maitsta. Ostsin siis kilo jagu neid sealt turult koju kaasa ja hakkasin uurima, et millega täpselt tegu. Minu suureks üllatuseks oli tegemist ütlemata maitsva uue toiduainega. Lisan siia ka väikese ülevaate maapirnist:

Maapirn, ka topinambur või mugulpäevalill on juba aastasadu tuntud ja meilgi mõnedes aedades kultiveeritav meeldiva maitsega mugul.
Maapirn ei sisalda tärklist, vaid inuliini, ning sobib seetõttu suurepäraselt ka diabeetikutele. Peale inuliini on mugulas rohkesti proteiini, mineraalaineid ja vitamiine. Maapirn elavdab ainevahetust, normaliseerib söögiisu, tasakaalustab suhkru-ainevahetust ja vähendab magusahimu.
Maapirni kasvatatakse mugulatest nagu kartuleid. Taim on äärmiselt vähenõudlik ja kasvab igasuguses mullas. Maapirni mugulad on kühmulised, ebakorrapärase kujuga, mistõttu neid on toorelt üsna tülikas pesta ja koorida. Maapirn talub kuni –35° pakast, mistõttu võib keldris kergesti närbuma kippuvad mugulad sügisel mulda jätta ja neid sealt välja kaevata kuni kevadeni.
Maapirni võib keeta ja aurutada, ahjus küpsetada ja isegi grillida. Väga maitsev on maapirn toorelt riivituna, õhukeste viiludena salatites või niisama sõrmede vahelt näksituna. NB! Kui kasutate maapirni kuumtöödeldult, siis jätke kühmulised mugulad eelnevalt koorimata, kuna pärast irdub koor vaevatult ja väikeste kadudega.
Vokkimiseks lõigake maapirnist õhukesed viilud või ribad ning praadige neid õlis pidevalt segades koos teiste köögiviljadega väga kõrgel kuumusel 4–6 minutit. Selle aja jooksul jõuab köögivili ka pehmeneda. Krõmpsuma tulemuse jaoks piisab 2–4 minutist.
Küpsetamiseks küürige noored maapirnid harjaga puhtaks, pintseldage õliga üle ning laduge madalasse ahjuvormi. Küpsetage väikesi terveid mugulaid või paksemaid viile 175° juures 30–45 minutit, õhemaid viile 20–30 minutit; keerake teine külg umbes poolel küpsemisajal. Maitsestage soola ja pipraga.
Aurutamiseks tükeldage maapirnid ja laduge aurutusrestile. Aurutage tihedalt suletud kaane all 6–8 minutit. Maitsestage soovikohaselt või püreestage nagu kartul.
Vees keetmiseks varuge tervetele mugulatele 10–15 minutit keeduaega ägedalt keevas vees, viilud saavad valmis 5–8 minutiga. Tarvitage tervelt või püreestage.

Mina aga valmistasin sellise maitsva lisandi liha kõrvale:

1 kg maapirni
1 kg kartulit
1 tl majoraani ( kuivatatud)
1 tl basiilikut
1 küüslauguküüs
õli
soola
pipart

Pese terasharjaga kartulid ja maapirnid, ära koori. Lõigu kartul neljaks ja maapirn jäta 1/3 võrra suuremateks tükkideks, sest kartul valmib aeglasemalt. Keeda tükke 5 minutit ja pane sõelale nõrguma. Purusta küüslauk. Sega väiksemas kausis kokku õli, sool, pipar, ürdid ja küüslauk. Sega kartulid ja maapirnid maitsestatud õliga ning küpseta ahjuvormis 180 kraadiga kuni kartul on pehme ( u. 20 minutit)


Kommentaare ei ole

Postita kommentaar